Muut autourheilun luokat

AKK:n eli autourheilun kattojärjestön suojista löytyy kattava määrä erilaisia autourheiluluokkia. Karting on vain yksi niistä, joskin laji on suosittu autourheilumuoto nuoremmalle sukupolvelle sekä myös väylä edetä vaativampiin autoluokkiin.

Ralliauto

Pienoisautoilu

Pienoisautoilu on laji, joka sopii hyvin perheen pienimmillekin. Pienoisautoilussahan on kyse kauko-ohjattavilla autoilla suoritetuista kilpailuista. Suljetulla radalla kilpaillaan joko sähkökäyttöisillä ura-autoilla, jotka kiertävät rataa pitkin siihen tehtyä uraa. Uran molemmin puolin ovat virtakiskot, jotka toimittavat virtaa autojen sähkömoottoreihin. Ura siis ohjaa autoa, mutta ajajalla on kädessään säädin, jolla säädellään jännitettä, joka puolestaan säätelee auton vauhtia. Kilpailuissa käytettävät ura-autot ovat useimmiten tehty skaalassa 1/24, jolloin autojen pituus on noin 10 -15 cm.

Toinen pienoisautoluokka on RC eli radio-ohjattavat autot. Autoja on sekä sähkökäyttöisiä että polttomoottoritoimisia ja molemmissa useampia eri kokoluokkia. Valittavana ovat lisäksi kaksipyörä-vetoiset tai nelivetoiset autot. RC-autoilla ajetaan sekä sisä- että ulkoradoilla. Suomalaiset ovat menestyneet hyvin myös näissä autokilpailuissa.

Autoslalom

Autoslalom on nimensä mukaisesti autoilla ajettava nopeuskilpailu, jossa kuljettajat yrittävät selvittää erilaisten esteiden aiheuttamat suunnan muutokset mahdollisimman nopeasti, aivan kuten slalom hiihdossa. Autoslalomissa on seitsemän eri luokkaa, jotka perustuvat autojen teho-/painosuhteeseen sekä renkaiden pehmeyteen.

Autosuunnistus

Tämä lienee edullisin tapa ryhtyä harrastamaan autourheilua. Riittää, kun harrastajalla on katsastettu henkilöauto, kartanlukija ja hieman rahaa. Autosuunnistuksessa tulee pysytellä reitillä, jonka ratamestari on suunnitellut. Rasteja ei etsitä, toisin kuin juoksusuunnistuksessa, vaan ne ovat salaisia kontrollipisteitä. Reitillä on pistevälit, joilla suunnistetaan erilaisten karttojen avulla. Pisteväleille on myös asetettu aikavaatimukset, jotka ovat joko suoritusaikoja tai keskinopeusvaateita. Suunnistus on varsinkin alkuvaiheessa tärkeämpää kuin aikojen noudattaminen. Suunnistusosuudet ajetaan usein hyvinkin pienillä teillä, soramontuissa, metsäpoluilla tai teollisuusalueilla.

Kilpailussa kuljettajalla tulee olla ajokortti, kartanlukija voi kuitenkin olla vaikkapa alaikäinen. Tämä tekee lajista sopivan perheharrastuksen. Autosuunnistukseen osallistuva ei tarvitse mitään erityistä lisenssiä tai erityistä tutkintoa.

Drag Racing

Drag Racing eli kiihdytysajot ovat autourheilulajeista se, jossa saavutetaan kovimmat nopeudet ja kiihtyvyydet. Toisin sanoen se on nopein moottoriurheilulaji. Kisoissa on näyttävyyttä ja meteliä, kun jopa tuhansien hevosvoimien moottoreilla varustetut autot polttavat kilpaa kumia neljännesmaililla. Itse asiassa kumin poltto, eli burn out, tapahtuu ennen varsinaista kilpa-ajoa ja sen tarkoituksena on lämmittää renkaita pidon parantamiseksi. Lajin vauhdikkuudesta kertoo vaikkapa se, että Yhdysvalloissa on mitattu jopa 540 km/h loppunopeuksia! Auto kiihtyy nollasta sataan kahdeksan metrin matkalla, aikaa siihen kuluu noin 0,5 sekuntia. Parhaimmillaan, siis.

Laji vaatii kuljettajilta ja mekaanikoilta huippusuorituksia. Lähdössä ratkaisee kuljettajan reaktionopeus, jatkosta kuljettajan taidot sekä kokemus ja auton toiminta. Virheisiin ei ole varaa näissä vauhdeissa.

Drifting

Drifting on suhteellisen uusi kilpailumuoto. Lajissa kuljettajan tulee ohjata autonsa mahdollisimman kovaa oikeata ajolinjaa seuraten auton ollessa maksimaalisessa luistokulmassa menosuuntaan nähden. Suunnanmuutokset ja näihin liittyvät luistokulman puolenvaihdokset tulee tehdä mahdollisimman sujuvasti. Autojen rakentelu on suhteellisen vapaata ja driftingissä näkeekin hyvin tyylikkäitä autoja joissa saattaa olla yli 700 hevosvoimaa.

Historic

Historic-kilpailut perustuvat historian ja vanhojen autojen kunnioittamiseen. Autoja on kilpailuissa aina 30-luvulta lähtien ja lajeja on useampia. Se on puhtaasti harrastustoimintaa, eli kilpailuissa ei pyritä luomaan maailman mestareita. Kilpailujen taso voi silti olla kova ja voitoista kilpaillaan tosissaan.

Jokamiehen luokka

Jokamiehen luokka on harrastajamäärältään suurin autourheiluluokka Suomessa. Luokkaa on joskus myös kutsuttu roskapönttöluokaksi, koska kisaan osallistuvat autot eivät ole silmää hivelevän kauniita. Kilpailla voi jo 15-vuotiaana suorittamalla JM-tutkinnon. Erikoisen kilpailuista tekee se, että kisaan osallistuvien autojen myyntihinta on 1400 euroa. Periaatteessa kuka tahansa voi tehdä autoista ostotarjouksen ja jättää sen tuomaristolle. Mikäli tarjoajia on useampia, järjestetään arvonta. Lajissa ajetaan myös Suomen mestaruudesta.

Ralli

Ralliautoilu on perinteisesti se laji, jonka suomalaiset ovat hallinneet parhaiten. Meiltä on tullut huippuajajia jo vuosikymmenien ajan ja maailmanmestareitakin on useampia. ”Lentävät suomalaiset” ovat olleet huipulla jo 60-luvulta lähtien. Ralliautoilua on seuratuin autourheilumuoto maassamme.

Rallissa on useampia luokkia ja monta eri tasoa. Rallikuljettaja tarvitsee ajokortin, rallin perustutkinnon suorittamisen sekä kilpailijalisenssin. Suomessa ajetaan vuosittain rallin mm-osakilpailu eli Neste Oil Ralli, joka tunnetaan myös nimellä Jyväskylän Suurajot.

Formula 1

Autourheilun kuninkuusluokaksikin kutsuttu Formula 1 -autokilpailu lienee autourheiluluokista se, joka vaatii osallistujiltaan eniten, niin taloudellisesti kuin taidollisestikin. Tie tänne on pitkä, kallis ja kivinen. Näitä autoja pääsevät kuljettamaan vain ajajista parhaat, joiden talous on myös kunnossa. Ja onhan meiltä Suomesta noussut useampi huippukuljettaja tähänkin lajiin. Maailmanmestareitakin on kolme. Formulat ovat niin laaja kokonaisuus että mainitsemme ne tässä vain lyhyesti, mutta tästä autourheilumuodosta voisi kirjoittaa, ja onkin kirjoitettu, useampia kirjoja.

Autourheilu on aina ollut suomalaisille menestyksekäs laji. Vaikka autojen saatavuus ja hinta olivat kovin rajoittavia tekijöitä sodan jälkeisessä Suomessa, on ihmeellistä, kuinka pienestä kansasta on noussut niin paljon menestyksekkäitä autourheilijoita.