Karting – hauska ryhmäaktiviteetti

Karting autoilu, go-karting, mikrokarting… mitä näitä nyt on. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, jotka pienillä variaatioilla eroavat – tai sekoittuvat – toisistaan. Alalajeja on paljon ja termistö on lajia tuntemattomalle hyvin sekavaa. Eroavaisuudet ilmenevät ratojen pituuksissa, leveyksissä ja ne jakautuvat myös sisä- ja ulkoratoihin. Karting-autojen moottoreissa on myös monia eroja, joiden perusteella lajia jaetaan eri luokkiin. Polttomoottorilla toimivista karting-autoista löytyy eri teholuokkia ja lisäksi on olemassa päästöttömiä sähköllä kulkevia karting-autoja. Erityisesti ulkomailla karting-luokkaan lasketaan myös moottorittomat mäkiautot, jotka muistuttavat etäisesti ulkomuodoltaan karting-autoja.

karting-kuljettajaKarting autoissa on kuitenkin jotain yhteistä. Ne ovat kaikki nelipyöräisiä, putkirunkoisia ja jousittamattomia autoja. Olennaista on myös avomalliset pyörät eli pyöriä ei ole piilotettu isojen lokasuojien taa. Renkaiden päällä voi toki olla kevyet lokasuojat, mutta ne eivät varsinaisesti piilota pyöriä, kuten oikeassa autossa. Kuljettaja käyttää karting-autoa ajaessaan kypärää, sillä muita turvarakenteita ei ole.

Karting on laji, jota myös harrastetaan monella tasolla. Kilpailuja järjestetään monessa eri luokassa kaikenikäisille harrastajille. Monet autourheilun ammattilaiset ovat aloittaneet uransa nimenomaan kartingin parissa. Karting on kevyt väylä autourheiluun tutustumisessa. Karting-ratoja löytyy kattavasti ympäri maailman ja alkuun pääsee vuokraamalla auton ja muut varusteet. Harrastuksen edetessä nälkä kasvaa ja hankitaan oma auto, ajoasu sekä kypärä.

Kevyen kynnyksen lajina karting on suosittua myös ryhmäaktiviteettina. Toiset radat ovat keskittyneet palvelemaan vain oman auton omistavia harrastajia, mutta silti useilta radoilta voidaan vuokrata karting-autoja. Esimerkiksi työpaikan virkistyspäivät, polttarit tai syntymäpäivät voidaan järjestää helposti sellaisella radalla, jossa on vuokrausmahdollisuus. Jotkut viehättyvät lajiin ensikosketuksen jälkeen niin kovasti, että keräävät omatoimisesti kiinteän porukan, jonka kanssa käydään säännöllisesti ajamassa kartingia. Ryhmässä on mukava järjestää leikkimielisiä kilpailuja. Vaikka jokainen ajaa autoaan yksin, karting on silti luonteeltaan myös hyvin ryhmille sopiva laji. Yhteishenki syntyy jo pukuhuoneessa, kun etsitään sopivia ajovarusteita.

Kesällä ulkoradoilla, talvikaudella sisällä

Kartingia voi siis ajaa kesäkauden ulkopuolella myös sisätiloissa. Moni pitää ulkoradoilla ajamista oikeana kartingina, koska siellä olosuhteet ovat formulamaiset ja nopeudet kovempia. Sisäradoilla on yleensä käytössä sähköautot, joiden tehot on rajoitettu melko alhaisiksi.

Sisäradoilla lajiin on kuitenkin helpompaa tutustua. Erityisesti monet ryhmät aloittavat ensimmäisellä kertaa sisäradalla. Sisärata on lyhyempi, mutkat ehkä helpompia ja alhaisten nopeuksien vuoksi autoon on helpompaa tutustua ja tottua sisätiloissa. Sisäradoilla vuokra-autoilla kilpailuun ei kannata suhtautua liian vakavasti, sillä autojen tehoissa voi olla merkittäviä eroja. Sisäratojen sähköautojen tehoja voidaan nykyaikaisissa karting-halleissa säätää keskitetysti ohjaamosta käsin. Näin ollen kaikkiin autoihin voidaan säätää sama maksiminopeus. Silti vuokrakalusto kuluu nopeasti erilaisten käyttäjien parissa ja ajoneuvojen kiihtyvyydessä yms. voi olla merkittäviä eroja. Ajaminen on silti erittäin hauskaa ja mukaansatempaavaa, kunhan siihen ei suhtaudu liian vakavasti.

Ulkoradoilla ryhmäaktiviteetti saa aivan uudet mittasuhteet. Rata on pidempi ja siinä on lähes poikkeuksetta enemmän ohitusmahdollisuuksia, kuin sisäradoilla. Ulkoradoilla on käytössä polttomoottoreilla varustetut autot ja nopeudet voivat huipuissaan olla jopa 70km/h. Yleensä harrastajaryhmillä nopeudet rajoitetaan kuitenkin alle 50km/h. Kilpailuun tulee kuitenkin uusi kulma sisäratoihin verrattuna, kun olosuhteet muistuttavat enemmän televisiosta seurattuja formuloita. Keliolot vaikuttavat ajamiseen, radat ovat rakenteeltaan haastavampia ja autojen tehot ovat jo niin suuret, että eroja on mahdollista saada aikaan taitavalla ajamisella.

Kaikenikäisten ryhmien suosikki

Karting on siitä mukava laji ryhmäaktiviteetiksi, että sen suosio on taattu ikäryhmästä riippumatta. Koululaisista lähtien lähes kaikki nauttivat karting-ajosta. Se on yhtä lailla miesten kuin naistenkin mieleen. Joskus esimerkiksi työpaikan tyky-päiville on vaikeata keksiä aktiviteettia, joka sopii kaikille. Samassa työpaikassa voi työskennellä miehiä ja naisia laajalla ikäskaalalla. Karting on ainakin varma valinta silloin, sillä se on monelle mieleen ja on todellakin laji, jossa työasiat unohtuvat. Ratissa kisan tiimellyksessä on pakko keskittyä siihen hetkeen eikä miettiä työpöydälle jääneitä papereita.

go-kart autojaLaji sopii myös heille, joille kilpailu on vastenmielistä. Ajaminen jonon häntäpäässäkin on mukavaa, jos asennoituu jo valmiiksi niin, ettei aiokaan tavoilla kärkeä. Ja mistäs sitä tietää, vaikka omat taidot yllättäisivätkin! Saattaahan joskus käydä niin, että musta hevonen voittaa. Karting-auto kulkee niin lähellä maata ja siinä on pieni akseliväli, jotka saavat aikaan tarkan ja miellyttävän ohjaustuntuman. Siksi moni sellainenkin henkilö, joka ei tykkää oikean henkilöauton ajamisesta, viihtyy kuitenkin hyvin karting-auton ratissa.

Koululaisryhmille karting-rata tarjoaa oivan mahdollisuuden ajoharjoitteluun. Toki karting-radalla ei ole samaan tapaan liikennesääntöjä, kuin oikeassa tieliikenteessä, mutta ajovarmuutta voi hankkia myös leikkimielisessä lajissa. Karting-radalla on helppo oppia auton hallintaa ja käsittelyä, jarrutuksia ja kaasutuksia. Lisäksi karting-radallakin on huomioitava muut kuljettajat ihan samaan tapaan kuin oikeassakin liikenteessä. Ohitustilanteissa pään täytyy kääntyä taaksepäinkin, jotta vältytään törmäyksiltä.

Harrastelija-karting on kuitenkin erittäin suosittu ryhmäaktiviteetti, josta moni nauttii suuresti. Ryhmähenkeä voi nostaa monella tapaa ja jokaisen ryhmän suhteen täytyy tietenkin arvioida, mikä keino kyseiselle ryhmälle sopii parhaiten. Karting sopii iloisille ja avoimin mielin mukaan tuleville henkilöille ja on parhaimmillaan leikkimielisenä kisailuna.