Kartingin kilpailumuodot

Karting on helpoin tapa aloittaa autourheiluharrastus, ja monet maailmankuulut formulakuskit ovatkin aloittaneet kilpauransa juuri kartingista. Kilpaurheilun lisäksi sitä on mahdollista harrasta myös harrastetasolla. Karting-autot ovat yksinkertaisia, yksipaikkaisia autoja ja kilpailut käydään noin kilometrin pituisilla ajoradoilla.

go-kart-kisaaja

Karting-kilpailuja valvoo FIA, joka on kansainvälisen kartingin kattojärjestö. Suomessa kilpailuja järjestää Karting-liitto. Laji on suosittuSuomen lisäksi myös muun muassa Iso-Britanniassa, Australiassa ja Yhdysvalloissa. Kilpa- eli racingluokat alkavat 7-8-vuotiaista aina 15-16-vuotiaiden sarjoihin.

Kilpailumuodot ovat seuraavat:

Sprinttikisat

Sprinttikisat järjestetään omilla radoilla, jotka muistuttavat pieniä tieosuuksia, joissa on käännöksiä sekä vasemmalle että oikealle. Ratojen pituudet vaihtelevat aina 400 metristä 1 600 metriin.

Sprintti koostuu sarjasta lyhytkestoisia kilpailuja, kierroksia, joiden pistelaskelmien pohjalta lopulta valitaan kilpailun voittaja. Kierrosten kesto on yleensä 15 minuuttia, ja kilpailun voittaa nopein ajaja. Kilpailussa palkitaan kolme nopeinta kilpailijaa.

Kestävyyskisat

Endurance- eli kestävyyskisat ovat kestoltaan sprinttejä pitemmät. Kilpailut käydään puolen tunnin aikana ja koko kilpailu saattaa kestää jopa 24 tuntia tai enemmänkin riippuen pelaajien määrästä. Kilpailussa menestymisessä painotetaan nopeuden ja ajotaidon lisäksi johdonmukaisuutta ja varmuutta. Kestävyyskisat jatkuvat yhtenäisenä kilpailuna ilman pienempiä osuuksia kuten sprinteissä. Kilpailut järjestetään täyspitkillä radoilla, joiden pituus vaihtelee noin 3 kilometristä noin kuuteen kilometriin.

Le Mans on yksi arvostetuimmista Enduro-kisoista, joka järjestetään Alain Prostin radalla Le Mansissa Ranskassa. Le Mansia on järjestetty 1986 vuodesta lähtien ja sen voittajalistoilla on ollut neljästi Champ Car – mestari Sébastien Bourdais.

Speedway

Speedway-kilpa-ajot tapahtuvat asfaltti- tai savipäällysteisillä, soikeilla radoilla, jotka yleensä ovat vain muutamia 1/10 mailia tai 1/4 mailia pitkiä. Radat koostuvat pääosin kahdesta suorasta ja neljästä vasemmalle kaartuvasta mutkasta. Usein radat ovat symmetriset ja muodot muistuttavat munaa tai tri-ovaalia.

Kilpailuissa ajoneuvot ovat ns. ”Offset” -korialustalla olevia, ja näin ajoneuvot on kehitetty juuri vasemmalle kaartuvalla radalla tapahtuvaan tarkkaan ohjaukseen, joissa haasteena on olla nopein ovaalin muotoisella radalla. Speedway ratojen pituus vaihtelee 4 rataosuudesta mestariosuuteen ja yksi pääkilpailu voi jakautua 20 rataosuuteen.

Kaksi johtavaa kilpamuotoa ovat lämmittelyajot ja ajoitetut osuudet. Kansainvälinen Karting Liitto (IKF) valvoo kilpailumuotoa, jotka koostuvat kahdesta 10 lämmittelyosuudesta ja 20 finaaliosuudesta. Loppukilpailun aloituspaikat määräytyvät lämmittelykierrosten sijoituksista. Maailman Karting järjestö (WKA) taas käyttää aikarajoituksia. Transpondereilla varustellut ajoneuvot lähetetään reiteille korkeintaan viiden ryhmissä, jotka kilpailevat nopeimmista kierrosajoista. Näissä sijoittuminen vaikuttaa siihen, missä kilpailijat sijaitsevat 20 sarjan kierroksissa.

Superkart-sarjat mahdollistavat kansainvälisen tason kilpailut

CIK-FIA valvovat kansainvälisiä mestaruuskilpailuja OKJ:ssa, OK:ssa, KZ1:ssa, KZ2:ssa ja Superkartissa. Näitä pidetään huipputason karting-kisoina, joissa kilpaillaan sekä kansallisista että kansainvälisistä mestaruuksista. Erityisesti maailmanmestaruudesta kilpaillaan täällä.

CIK-FIA-luokat

OK on korkein taso, ja OKJ on tarkoitettu nuoremmille ikäryhmille. Kaikki ajavat samanlaisilla vesijäähdytteisillä ajoneuvoilla., jotka ovat Cadet-luokkaa ja niiden moottorit ovat tilavuudeltaan 60 kuutioisista ylöspäin.

Ikärajat kansallisiin ja kansainvälisiin kilpailuihin

Kilpailijalla tulee olla kansainvälinen kilpailulisenssi päästäkseen kansainvälisiin luokkiin, eli CIK FIA (OKJ,OK- ja KZ-luokkiin). Tässä luokassa kilpaillaan kartingin kansallisen tason sekä Euroopan ja Maailman mestaruudesta.

  • OKJ-luokkaan voi päästä 12-vuotiaana
  • OK-luokkaan voi päästä 14-vuotiaana
  • KZ-luokkaan voi päästä 15-vuotiaana

h3>Junior-sarjojen maksimipainot

  • Cadet-luokka, 85 kg (ajoneuvo ja kuljettaja)
  • Micro-luokka, 100 kg (ajoneuvo ja kuljettaja)
  • Raket-luokka, 116 kg (ajoneuvo ja kuljettaja)

Kansallisen tason säännöt

Suomessa Karting-kilpailujen pisteet määräytyvät SM ja SJM- sääntöjen mukaan. Aika-ajoista ei saa pisteitä, mutta sarjan päätyttyä sijoituksiin vaikuttaa se, ovatko jäsensarjojen kilpailijat maksaneet jäsenmaksua. Suurimmat pisteet omaava kuljettaja, joka ajaa kansallisen liiton alaisessa paikallisseurassa, voittaa kilpailun.

Kilpaura käyntiin

Kartingin kilpasarjat alkavat 6-vuotiaista ylöspäin (Cadet). Kahdeksanvuotiaana kilpaura etenee microon eli harrastajien 95-luokkaan, jossa auton koko nousee 95-kuutioiseen. Suomessa 6- ja 8-vuotiaat karting-kilpailijat ovat vielä harrastajia, jotka kilpailevat vain alueellisissa kisoissa tai seuroissa.

Mikroluokasta seuraava luokka on Raket-juniorluokka, jossa aletaan ensimmäistä kertaa kilpailemaan kansallisissa kilpailuissa. Ajoneuvot kuitenkin ovat samat kuin nuoremmilla, mutta Raketeissa pakoaukossa ei ole kuristinta sekä ajoneuvon ja kuljettajan minimipaino on suurempi. Raketissa voi käyttää myös kaasutinta yläruuvia säätämällä, tämän avulla voidaan vaikuttaa polttoaineen ja ilman suhteeseen.

Raket-juniorista seuraava sarja on yleinen sarja, ja sen saavuttaa, kun on käynyt hyväksytysti lävitse viisi debytanttikilpailua. Jos Raket-ikäinen eli 10-16-vuotias kuljettaja ei pääse siirtymään yleisluokkaan, hän kuitenkin pääsee Yamaha junior -luokkaan, jossa alin ikä on 13 vuotta.

Kartingin kilpaura käynnistyy helposti ottamatta yhteyttä oman alueensa paikalliseen karting-seuraan. Suomesta karting-seuroja löytyy lähes jokaiselta paikkakunnalta. Karting on monipuolinen harrastus, joka kehittää havainnointi- ja reagointikyvyn lisäksi myös mekaanikon taitoja. Kyseessä on paljon jännitystä ja monipuolista kokemusta tarjoava harrastus, jossa pääsee mukaan samalla osallistumaan aktiivisten seurojen sosiaaliseen toimintaan. Harrastuksen voi aloittaa myös vuokraamalla ensimmäisen kilpa-auton. Kysy vuokrausmahdollisuuksia omasta seurastasi, sillä se mahdollistaa helpon tavan selvittää, onko harrastus sinulle sopiva. Harrastuksen kautta sinulla on mahdollisuus kehittyä kilpaurheilijaksi ja osallistua Suomessa vuosittain järjestettäviin mestaruuskilpailuihin, joiden voittajat palkitaan mitaligaaloissa.