Karting-pelit

Karting on hauska harrastus karting-radoilla, mutta moni harrastaa kartingia myös videopeleissä. Karting-pelien pelaaminen on hauskaa sekä yksin että yhdessä kavereiden kanssa, sillä kokemus lähentelee aitoa kartingia, mutta omalla kotisohvalla kartingin vaarat ja tekniset rajoitukset voi unohtaa.

Monissa peleissä vauhtia ja värejä riittää, mutta myös erilaisia vippaskonsteja, lentämistä, erilaisia autoja ja paljon muuta. Yleensä peleissä pääsee myös valitsemaan ratin taakse itselle mieleisen hahmon.

peliohjain

Yleistä karting-peleistä

Karting-pelit ovat hyvin samanlaisia, kuin kilpa-ajo-pelit, kuten formulapelit ja rallipelit. Karting-pelit ovatkin näiden alalaji. Karting-pelit muista erottaa niiden astetta simppelimpi ajotekniikka sekä mielikuvitukselliset ratarakenteet sekä esteet. Yleensä mukana on myös mahdollisuus kilpailijoiden väliseen taistoon erilaisin välinein, sillä oikean elämän vaaraa loukkaantumisesta ei peleissä ole.

Karting-pelien aika alkoi 1980-luvulla, kun peli Power Drift näki ensimmäistä kertaa päivänvaloa, mutta kaikkein tunnetuin karting-peli, Super Mario Kart, tuli markkinoille vasta vuonna 1992. Sen jälkeen pelistä on julkaistu lukuisia uudisversioita, joissa meno vain kovenee peli peliltä ja tietenkin myös grafiikat paranevat teknologian edetessä. Moni muu pelintekijä on ottanut mallia Super Mario Kartista muun muassa omien mielikuvituksellisten pelihahmojen osalta.

Super Mario Kart

Ensimmäinen Super Mario Kart -peli julkaistiin vuonna 1992. Super Nintendo Entertainment Systemin julkaisemassa pelissä seikkailivat Super Mario Bros -pelistä tutut hahmot, joka vaikutti pelin huikeaan suosioon jo heti sen alkutaipaleella. Peli julkaistiin ensiksi Japanissa ja Pohjois-Amerikassa, mutta pian sen jälkeen myös Euroopassa. Peli on myynyt yli 9 miljoonaa kappaletta ympäri maailmaa ja on tällä hetkellä kaikkien aikojen maailman kolmanneksi parhaiten myynyt SNES-peli. Super Mario Kartista julkaistiin Nintendon Wii-pelikoneella pelattava versio vuonna 2009, ja Wii U -versio vuonna 2013. Vuonna 2017 pelistä julkaistiin retropeliversio uudelle Super NES Classic Edition -minipelikoneelle.

Pelissä pelaaja valitsee yhden kahdeksasta klassisesta Super Mario -hahmosta, joista jokaisella on erilaisia ominaisuuksia muun muassa painon ja voiman suhteen. Yksinpelaajana pelaaja pääsee kisaamaan tietokonetta vastaan, joka pelaa 7 muulla hahmolla. Peliä pääsee pelaaman myös moninpelinä, jolloin jopa 8 kaveria voi pelata peliä yhtä aikaa. Pelissä on mahdollista muuttaa vaikeustasoa, joka vaikuttaa esimerkiksi ratoihin ja auton hallittavuuteen sekä yksinpelissä muiden pelaajien taitotasoon. Pärjätäkseen pelissä, pelaajat voivat käyttää erilaisia vauhtia kohottavia mekanismeja ja ajotekniikoita. Myös aikaa vastaan on mahdollista kisata.

Yksi pelin keskeisimmistä ominaisuuksista on kilpailijoiden välinen taisto, johon on mahdollista käyttää erilaisia esineitä, joita löytyy radan varrelta. Tällaisia ovat muun muassa kilpikonnan kuoret, mustetahra sekä omaa vauhtia kiihdyttävä supertähti tai luoti. Moninpelissä on mahdollista myös valita Battle Mode, eli taistelu, jossa pelin tavoitteena on päihittää muut pelaajat hyökkäämällä heitä kohtaan erilaisilla taidoilla ja esineillä, jotka tuhoavat autoja ympäröiviä ilmapalloja.

Super Mario Kart on voittanut useita palkintoja ja on muun muassa tullut kutsutuksi yhdeksi maailman parhaista peleistä useiden peliammattilaisten puolesta. Guinness World Records on nostanut pelin kaikkien aikojen parhaimmaksi konsolipeliksi. Super Mario Kart -peliä pidetään koko karting-peligenren luojana, sillä pelin suosion noustessa monet muut pelintekijät kopioivat pelin ominaisuuksia.

M&M’s Kart Racing

Nintendo DS:llä sekä Nintendo Wii:llä pelattava M&M’s Kart Racing on vuosina 2007 ja 2008 julkaistu karting-peli. Pelin on kehittänyt Frontline Studios. Kyseessä on viides M&M-videopeli. Peli on hyvä esimerkki siitä, kuinka karting-pelikin voi mennä pieleen, sillä peliä on kritisoitu erittäin jyrkästi sen julkaisun jälkeen ja peliä on jopa kutsuttu kaikkien aikojen huonoimmaksi videopeliksi.

Pelissä pelaaja pääsee valitsemaan itselleen yhden M&M-hahmoista ja kisaamaan 15:sta eri ratarakennelmassa. Autoja on valinnassa 7 erilaista, joita pääsee tuunaamaan omanlaisekseen. Radat vaihtelevat tiestä jäähän ja hiekasta mutaan. Peli ei kuitenkaan koskaan saavuttanut suosiota, ja Guinness World Records Gamer’s Edition tituleerasi peliä kaikkein huonoiten pärjänneeksi karting-peliksi vuoden 2011 kirjassa. Lähes yhtä huonona pelinä pidettiin Shrek Swamp Kart Speedway -peliä.

LittleBigPlanet Karting

LittleBigPlanet Karting on PlayStation 3:lle valmistettu peli. Kehittäjinä pelissä ovat United Front Games sekä SCE San Diego Studio. Pelin on julkaissut Sony Computer Entertainment vuoden 2012 loppupuolella. Kyseessä on perinteinen karting-peli, jossa pelaaja valitsee itselleen hahmon sekä auton ja kisaa joko tietokonetta tai kanssapelaajia vastaan erilaisissa, hauskoissa rata-asetelmissa ja -maisemissa. Radalta voi poimia matkaansa erilaisia aseita, joilla on erilaisia kykyjä. Näillä voi häiritä muiden pelaajien ajoa ja parantaa omaa loppusijoitusta. Ohiajavan auton kuljettajaa voi jopa kurottautua läpsäisemään. Pelin hahmot ovat tuttuja LittleBigPlanet-pelistä, ja omaa hahmoa pääsee kustomoimaan, kuten myös omaa autoa.

Peli sai hyvän vastaanoton, ja suurin osa pelilehdistä ja muista arvostelijoista on antanut pelille keskimääräiset pisteet 7/10. Pelaajat erityisesti kehuvat pelin luovaa osaa, ja sitä, että peli tuntuu yhdistyvän hyvin alkuperäisen LittleBigPlanet-pelin kanssa.