Kuinka aloittaa karting-harrastus aikuisena

Missään ei ole kieltoa, jossa todetaan, etteivät aikuiset saa ajaa karting-autoilla. Vaikka uran luominen rata-autoilussa ainakin F1-tasolle saattaa olla myöhäistä, on kartingilla silti paljon annettavaa myös meille roiskeläppäpizzaiän ohittaneille.

Aikuiskarting on, kuten arvata saattaa, aikuisille tarkoitettu karting-harrastuksen muoto. Osallistuminen aikuiskartingiin ei edellytä aikaisempaa kokemusta lajissa. Edellytyksenä on kuitenkin autourheiluseuran jäsenyys. Lisäksi tarvitaan kilpailulisenssi ja tietysti tarkoitukseen sopiva kalusto sekä varusteet. Säännöistäkin on syytä olla selvillä. Kilpailulisenssin saa seuran kautta käyttäen seuraan liittyessä saatua Motorsport ID:tä. Lisenssiin sisältyy myös vakuutus ja ilman lisenssiä ajamisesta seuraa rangaistus.

karting-kisan lähtö

Yksi aikuiskartingia tarjoava seura on Oulun Formula K 125 ry. Oulussa tarjolla on kaksi eri sarjaa, Fossiilisarja ja Rotax Max -aluesarja. Fossiilisarjassa 18 vuotta täyttäneet kuljettajat kilpailevat 1-3 hengen joukkueissa. Viidentoista minuutin pituiset lähdöt ajetaan Raket 120 moottoreilla varustetuilla autoilla, moottorin tehot ovat noin 14 hevosvoimaa. Auton ja kuljettajan tulee painaa minimissään 160 kiloa. Rotax Max -sarjan autot ovat 30 hevosvoimaisia. Joukkueet koostuvat samoin 1-3 hengestä. Tässä sarjassa saavat olla mukana jo junior max-luokan kuljettajat, joiden ikäraja on 13 vuotta. Näin ollen Rotax Max ei ole varsinainen aikuiskarting-sarja.

Kalusto

Kun hankkii autoa aikuiskartingiin, kannattaa kääntyä kokeneempien harrastajien puoleen. Autoja on tarjolla hyvinkin kirjava valikoima, joten asiantunteva apu on varmasti tarpeen. Ensinnäkin tulee kiinnittää huomio hankittavan auton runkoon. Sen tulee olla niin sanottu ”isorunko”, joka sopii aikuisillekin. 14 hevosvoimaisilla moottoreilla ajettaessa runko voi olla vanhempikin, Rotax max -sarjassa rungon vaatimukset kasvavat moottoritehon kasvun myötä. Suuremmilla tehoilla rungolta tarvitaan myös pito-ominaisuuksia. Rungon tulee myös olla suora ja teknisesti hyvässä kunnossa muun muassa hitsausten ja taka-akselin osalta.

Koska auto liikkuu vauhdikkaasti, on sen myös pysähdyttävä hyvin. Jarrut ovat ensisijaisen tärkeät, joskin niiden säätö on makuasia. Pääasia on, että jarrutehoa löytyy silloin, kun sitä tarvitaan. Rungossa tulee myös olla toimivat säätömahdollisuudet kuten esimerkiksi etupyörien leveyden ja rungon korkeuden säädöt. Poikittaiset ja pitkittäiset jäykistimet kuuluvat myös toimivaan runkoon. Koska samalla autolla on useampi ajaja (kyseessähän on siis joukkueina ajettava kilpailu), tulee penkin sopia mahdollisimman hyvin jokaiselle kuljettajalle. Se on siis yleensä jonkinasteinen kompromissi. Penkin tulee olla hyvin kiinnitetty runkoon sillä se vaikuttaa auton ajettavuuteen. Ajanotto laitteisto on myös hyvä olla olemassa, se kertoo hyvin kierrosaikojen kehityksestä ja siten myös kuljettajan kehityksestä.

Moottori

Käytetyn moottorin osto on aina arpapeliä. Sen kunnosta ei voi koskaan olla täysin varma ja jos moottoriin joutuu vaihtamaan heti hankinnan jälkeen uusia osia alkaa sen hinta lähentyä uuden moottorin hintaa. Käytetyn moottorin tulee myös täyttää vaaditut luokitukset, joten varmempaa on hankkia moottori uutena. Uusi moottori täyttää vaaditut luokitukset ilman muuta ja soveltuu siten suoraan kilpailukäyttöön. Varma on aina varmaa.

Ajovarusteet

Varusteista tärkein on kypärä. Sen tulee olla hyväksytty autourheilu käyttöön. Moottoripyöräilyssä yleisesti käytetyt kypärät eivät täytä näitä normeja, se kannattaa muistaa. AKK:n sääntökirjasta löytyvät kypärältä vaadittavat hyväksynnät.

Ajohaalareina voi käyttää muitakin haalareita, kuin hyväksyttyjä, mutta turvallisuuden huomioiden hyväksytyt haalarit ovat suositeltavat. Ajaa voi myös millä tahansa varrellisilla kengillä, toki hyväksytyt ajojalkineet puolustavat paikkaansa. Niissä on hyvä tuntuma polkimiin. Kylkiliivin käyttö on suositeltavaa. Koska kylkivammat ovat yleensä kovin hitaasti paranevia, voi tällainen vamma pilata ajokauden kokonaan. Kannattaa siis jo alussa hankkia hyvä kylkiliivi.

Sisäradat

Aikuiskartingia voi myös harrastaa vähemmän ryppyotsaisesti. Jos haluaa vaikka vaan hieman tuntumaa siihen, millaista on ajaa kilpa-autolla, on mahdollista vierailla jossain lukuisista kartingin sisäradoista. Etuna tässä on se, että karting-harrastuksen alussa vaadittava rahasijoitus jää tekemättä, sillä auton voi vuokrata hallin omistajalta. Auton huollosta tai korjaamisesta ei myöskään tarvitse huolehtia, joten tällainen ajoharrastus sopii sillekin, joka ei ole innostunut rasvaamaan käsiään. Ajamiseen tarvittavat varusteet saa myös hallilta, eli niihinkään ei tarvitse sijoittaa rahaa. Kuljettaja ei tarvitse kilpailulisenssiä, vaan ennen ajoa hänet perehdytetään ajamisen saloihin.

Kalusto ei ole ihan terävintä kärkeä ja koska autojen tulee sopia kaikenlaisille kuljettajille, on niissä tehty paljon kompromisseja. Samoin niiden turvallisuuteen on kiinnitetty erityisen paljon huomiota. Vaikka nämä radat onkin tarkoitettu lähinnä viihdekäyttöön, voi ajaminen siellä olla silti melkoinen kokemus. Jokainen kilpailee kykynsä mukaan ja kalusto on tasavertaista, viis siitä vakka vauhti ei olekaan aivan huippua, vauhtia ja jännittäviä tilanteita riittää varmasti ja adrenaliini virtaa!

Karting on sopiva harrastusmuoto kaikenikäisille kuljettajille. Vaikka tavoitteena ei olisikaan maailmanmestaruus formula ykkösissä, saa harrastuksesta sisältöä elämäänsä. Seuratoiminta on antoisaa ja sosiaalista, sama kiinnostuksen kohde yhdistää. Suhteellisen pienellä sijoituksella pääsee homman alkuun ja ongelmien ratkaisussa saa apua seurakavereilta. Harrastus sopii koko perheelle – joskin naisia ei kilparadoilla ole liiemmälti näkynyt, tyttöjä kylläkin.