Karting-autot

Karting on hauska harrastus, jossa käytetään karting-autoja, tai toiselta nimeltään go-karteja. Go-karteja on olemassa monia erilaisia, kokoisia ja eri voimakkuuksilla kulkevia, joita käytetään erilaisiin karting-kisoihin. Tässä artikkelissa esittelemme erilaisia karting-autoja ominaisuuksineen.

karting auto

Yleisesti ottaen kaikki go-kartit ovat avoimia malleja, joissa ei ole kattoa. Joissakin maissa go-karteja voi rekisteröidä normaalissa liikenteessä käytettäviksi, mutta silloin auton täytyy täyttää tietyt kriteerit. Euroopan maissa autossa täytyy olla vähintäänkin valot sekä edessä että takana, kääntymisestä kertovat vilkut sekä torvi, ja niiden voimakkuus ei saa ylittää 15 kW:a. Suomessa go-kartin käyttäminen rajoittuu kesäaikaan, sillä talvella jäisellä tiellä go-kartilla ajaminen ei ole suositeltavaa ja voi mahdollisesti olla hengenvaarallista.

Moottorillisia ja moottorittomia

Yksinkertaisimmillaan go-kart voi olla painovoimaa apunaan käyttävä, moottoriton auto. Näitä kutsutaan yleensä Soap Box Derpy -autoiksi. Näitä autoja käytetään yleensä kisoissa, jotka suoritetaan alamäessä. Autossa ei itsessään ole moottoria eikä siis voimaakaan, vaan kisan voittamiseen voi vaikuttaa auton erilaisilla muilla ominaisuuksilla ja taidokkaalla ohjaamisella. Moottorilliset autot voivat olla joko neli- tai kaksitahtimoottoreilla varustettuja. Yleensä autossa kuin autossa on vain yksi istuin, mutta toisinaan uudempiin malleihin on lisätty matkustajan paikka.

Moni harrastaa autojen rakentamista itse. Erityisesti moottorittomien autojen rakentaminen on oma taitolajinsa, ja omalla autolla kisaaman lähteminen on aina pitkällisen prosessin huipennus.

Sisä- ja ulkokisoja

Perinteisten alamäkikisojen lisäksi go-karteja käytetään myös muunlaisissa kisoissa, jotka voivat olla järjestetty joko sisä- tai ulkotiloissa. Monet kauppakeskukset tai go-karting-keskukset vuokraavat autoja, joilla pääsee kisaamaan joko karting-radalla, tai vapaalla alueella. Vapaata aluetta käytetään esimerkiksi törmäilyautoissa huvipuistoissa. Karting-autoja vuokrataan radoilla yleensä 10-30 minuutin pätkissä. Näissä ammattimaisesti rakennetuissa go-karteissa on yleensä tukevampi runko ja ergonomisempi istuin, kuin itse rakennetuissa, turvallisuussyistä. Litteä ja tukeva go-kart ei pääse kaatumaan yhtä helposti, kuin esimerkiksi heiveröisemmin rakennetut moottorittomat autot. Radoilla ajajille yleensä annetaan vuokran mukana myös kypärä, hansikkaat ja asut, jotka takaavat turvallisuuden. Näin kuka tahansa voi saapua radalle ilman ennakkovarausta ja pitää hauskaa ilman vaaraa.

Ulkoilmaradoilla on usein mahdollista vuokrata hitaampia go-karteja pelkkään hauskanpitoon tai nopeampia ja voimakkaampia go-karteja, jotka vastaavat kilpakarteja. Näissä on lähes aina nelitahtimoottori noin 11kW:n voimakkuudella. Ulkoratoja käytetään vuokramahdollisuuden lisäksi yleensä perinteisissä, virallisissa karting-kisoissa.

Sisäratoja on mahdollista löytää lähes mistä tahansa isommasta kaupungista. Tällaiset radat on usein rakennettu vanhoihin tehtaisiin tai muihin halleihin ja ovat yleensä ulkoratoja lyhyempiä. Sisäradoilla käytettävät autot on yleensä varustettu nelitahtimoottorilla, jossa käytetään bensaa. Nämä voivat olla voimakkuudeltaan 4-10 kW. Joissakin autoissa on käytössä myös sähkömoottorit. Ulkokäytössä olevissa autoissa on yleensä aina käytössä sähkömoottorit. Yksi maailman suurimmista karting-tapahtumista ja kisoista, Karting World Championship, järjestetään sisähalleissa.

Monia eritasoisia moottoreita

Nelitahtimoottorit voivat olla joko perustavanlaatuisia ilmalla viilennettäviä moottoreita, joissa on joskus joitakin muunnelmia. Voimakkuudeltaan nämä moottorit voivat saavuttaa jopa 15 kW:n voiman, mutta myös paljon vaimeampia malleja on olemassa (4kW). Moottoreita valmistavat esimerkiksi Briggs & Stratton, Honda, Robin ja Kohler. Kaksitahtimoottoreista löytyy voimakkaampiakin versioita, joissa voimaa on maksimissaan 36 kW:a. Näitä moottoreita valmistavat muun muassa Yamaha, KTM, Aixro sekä Biland. Vähintäänkin näiden moottorien voima riittää 11kW:iin. Nämä moottorit on erityisesti valmistettu karting-tarkoituksiin.

Elektronisista moottoreista löytyy myös monenlaista. Sähkömoottorit vaativat vähemmän ylläpitoa verrattuna bensamoottoreihin, sillä ne vaativat lataamiseensa eli auton “tankkaamiseen” vain lyijy-happo-akkujen kiinnittämisen pistorasiaan jokaisen käyttökerran jälkeen. Sähköautot eivät saastuta eivätkä päästä pakokaasua, joten niiden käyttö on erityisen suositeltavaa sisätiloissa. Suurin osa täyteen ladatuista sähköautoista kestää noin 20 minuutin ajelun täydellä teholla, ennen kuin latauksen vajeen alkaa huomata ajokokemuksessa.

Ohjaaminen

Go-karteissa on yleensä aina ulkoinen ohjaukseen suunniteltu kappale, kuten oikeissakin autoissa. Ohjauspaneelissa voi olla mukana elektronisia lisiä, jotka mahdollistavat esimerkiksi vauhdin hallinnan kaukaa ja auttavat näin luomaan turvallisemman ympäristön kaikille go-kart-autojen käyttäjille. Jos radalla tai hallissa kohdataan vaaratilanne tai jos yksi auton käyttäjistä ei käytä autoa vastuullisesti, voi radan hoitaja hidastaa joko tämän yhden auton tai mahdollisesti kaikkien autojen vauhtia joko hieman tai kokonaan kauko-ohjaimella. Tätä ominaisuutta käytetään hyväksi usein myös silloin, kun radalla on erityisen nuoria ajajia. Aikuisten kisoissa sallitaan yleensä suurempi vauhti. Kauko-ohjattavaa vauhdin hidastusta voidaan käyttää sekä sähkömoottorillisissa autoissa, että normaaleissa neli- tai kaksitahtimoottoreissa.

Go-kartien rakennus harrastuksena

Moni harrastaa go-kartien rakentamista joko yksin, kavereiden kanssa tai vaikkapa lastensa kanssa. Itse rakennettuja go-karteja ei pääse yleensä käyttämään karting-radoilla, joilla käytetään standardiautoja turvallisuuden takaamiseksi. Omalla go-kart-autolla voi kuitenkin ajella omassa pihapiirissä ja osallistua kilpailuihin, joissa itserakennetut autot ovat sallittuja.

Autojen rakentaminen on monimutkaista ja vaatii taitoa. Netissä on myynnissä erilaisia go-kartin rakennuspaketteja, joista voi päästä hyvään alkuun oman auton kyhäämisessä. Paketeissa voi tulla mukana kaikki tarvittava aineisto auton rakentamiseen tai esimerkiksi vain perustavanlaatuiset tarvikkeet, jotka vaativat rakentajalta lisähankintoja.